Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Mart 2013 Cuma

AŞLIKLI LAHANA VE PAZI DOLMASI

Amasya eşimin memleketi ve bu yörede sürekli yapılan bir yemek var,düğünlerde ,bayramlarda özel günlerde sıkça yapılır.aslında dışarıdan bakıldığında bildiğimiz dolma canım diyebilirsiniz,özelligi pirinç yerine aşlık(kırık buğday) kullanılması...
yöresel bir dolma olduğu için sarma şekli de çok farklı,benim elim tam yatkın olmadığı için daha düzgün sardım ama aslında top top ve iri bir sarma oluyor.altına kemik döşüyorsunuz tencerenin bu dolmanın yanmasını önlüyor birde verdiği o enfes lezzet harika...
bir başka özelliği ise tirit yapılıyor üzerine,irice doğranmış soğan ve salça yakılıyor dolma piştikten sonra üzerine ve iyice bu tiriti çekmeden kimse dokunmuyor...

yöresel olarak en klasik yapılanı asma yaprağından oluyor,içeriğinde yine ilk akla gelen aşlık,sonrasında yeşil ve kırmızı mercimek,bakla içi,barbunya ekleniyor.yıne altında kemik oluyor.
dolma içini pişirerek hazırladığımız için yemesi pek zevkli:))
amasya ve tokat yöresinde kadınlar bu dolma içini hazırlar, asma yapraklarını,birde yanına karalahana yapraklarını haşlar kendilerince sarma yapar yerler ve bu olaya ''bat'' derler...
ne yazık ki yemesi pek lezzetli olsada ben alışamadım ve pişmiş olanı yemek daha cazip geliyor.ha birde bu asma ile sarılan dolmanın diğer guzel yanı,büyükçe bir tepsiye tencere ters çevrilir ve masaya gelir tum ev ahalisi bu şekilde istediği kadar tabağına alabilir...

malzemeler:
bir orta boy beyaz lahana yaprakları(haslanmıs)
bir bağ pazı(haslanmıs)
iki su bardağı kadar haslanmıs nohut
yarım kılo aşlık(sıcak su ıle yıkanmıs ve bekletılmıs)
iki buyuk soğan (ınce ınce doğranmış)
yarım demet maydanoz
nane-karabiber-pulbiber-kimyon-tuz  baharatlarını istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz.

yapılışı:
haslanmıs lahana ve pazıyı bu harç ile sarıyoruz,ama önce tencerenın altına kemık koyuyoruz ama yoksa kemıklı tavuk etı de koyabiliriz.
yapraklar bitene kadar işleme devam ediyoruz.
dolmaların uzerı gececek kadar sıcak su ekliyoruz ve once harlı ateste kaynayınca kısık ateste suyunu cekene kadar pişiriyoruz.
dolmalar pişerken irice doğranmıs ıkı adet soganı yağda kavuruyoruz( sıvı yağın mıktarı sıze kalmıs fakat bız baya bolca bır yağ katıyoruz neredeyse 2 su bardağı kadar) soğanlar ölünce salça ekliyoruz( 4-5 yemek kasığı kadar) biraz tuz ve koyuluğunu kaybetmeyecek sekilde su ekliyoruz...
pişen dolmanın uzerıne sosu ekliyoruz ve ağzını kapatıp dolmaların tiriti cekmesini bekliyoruz ...
afıyet olsun.

Hiç yorum yok: